BIO zemědělsví
Proč BIO?
Protože pro něj mám slabost - a to hned z několika důvodů.
1. Chuť se mnohdy nedá vůbec srovnávat s tím, co si můžete zakoupit v obchodech. Je to logické, když celému procesu dáte dostatek času, péče, vody, slunečního svitu, prostoru, lásky, vrátí se Vám to - nejen na chuti. Stačí trochu zápalu, vytrvalosti a trpělivost.
2. Myslím si, že jsme se nechali hodně strhnout všemi těmi vylepšováky a urychlováky a trochu jsme přitom všem zapomněli, že to, jak to dělali naši předkové, mělo smysl. Nejenže je práce kolem zeleniny, ovoce a zvířat vytáhla ven a byla pro ně přirozeným tělocvikem, ale mnohdy si vypomáhali navzájem na polích a udržovali tím sílu komunity a toho, že se můžete na kohokoliv obrátit, když potřebujete pomoci. A on zase na Vás.
3. Práce s hlínou má prý velké meditační účinky. Proč tedy nechat meditovat stroje za nás a nevypěstovat si pro svou spotřebu vše pěkně od semínka?
Proč zemědělství?
1. Jídlo je nepostradatelnou součástí každého z nás a jsem toho názoru, že kvalitní zelenina a ovoce by měli být alfou a omegou, neboť našemu tělu dodávají potřebné vitamíny, minerály a vlákninu.
2. Jsem toho názoru, že v procesu pěstování se tak trochu najde každý, alespoň v nějaké jeho části. Zároveň je to jedna z mála aktivit, u které zatím nedošlo k tomu, aby byla přisuzována buď ženám, nebo mužům.
3. Výpěstky skvěle poslouží v kuchařské dílně.
Jsem už pár let převážně na rostlinné stravě, i proto bych to ráda zaměřila převážně na zeleninu a ovoce. Avšak představa prostorného dřevěného kurníku se spokojenými slepičkami se mi také velmi zamlouvá. A kdo ví, třeba se do projektu zapojí někdo, kdo bude rozumět láskyplnému chovu zvířat a statek ožije ještě o čtyřnohá stvoření.